TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg a legfontosabbakat a gyomorrákról

609
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorrákos megbetegedések egyértelműen csökkennek. Okának az egészségesebb, vitaminban gazdagabb táplálkozást tekintik, éppúgy mint a jobb élelmiszer-higiéniát.gyomor-gyomoreges-gyomorrontas

A betegség gyakorisága: 100 000 ember közül évente 15 betegszik meg, a betegség csúcsa az 55. életévnél van.

Kockázati tényezők

A fő veszélyt a táplálkozási hibák jelentik. Ezek kőzé tartozik a magas sófogyasztás, a sok füstölt és grillezett étel, valamint az élelmiszerekben lévő nitrózamin. Mivel a C-vItamIn ártalmatlanná teszi ezeket a nitrózaminokat, melyek főleg a nitrogéntartalmú élelmiszerek (túlzott műtrágyázás) emésztése során képződnek, ezért hiányuk a rák keletkezését előmozdítja.

A Helicobacter pylori fertőzést főleg a gyomor alsó részén előforduló megbetegedésekért teszik felelőssé. Kérdéses, hogy az anaemla perniclosa (B2-vitamin-hiány miatti vérelváltozás) vagy az idült gastritis kiváltó szerepet játszik-e.

Figyelmeztető jelek

Nincsenek a megbetegedésre utaló típusos jelek. Nem jellegzetes gyomor- és felhasi panaszok, nyomás és teltségérzés, émelygés vagy böfögés lehet utalás erre, éppúgy mint az étvágytalanság vagy a húsundor.

A súlyvesztés a vérhányás vagy a feketén elszíneződött „szurokszéklet” késői tünet. Gyanús esetekben a gyomortükrözés lehetővé teszi a korai felismerést.

Kezelés

A legjobb gyógyulási esélyt a műtét kínálja. Az alsó gyomorszakaszon előforduló daganatoknál a szerv felső részét gyakran meg lehet hagyni. Ha az egész gyomrot el kell távolítani, akkor vékonybélkaccsal pótolják. A műtétet részben egyidejű besugárzással hajtják végre.

Igen korai esetekben lehetséges a szervkímélő műtét elvégzése lézerrel vagy a photodynamlás kezelés. A kemoterápia többnyire csak palllativ hatású. A gyakori műtét alatti májáttét-képződést lektinblokáddal lehet elkerülni.

Immunkezelés

Az általános immunkezelés mellett mindenekelőtt A- és C-vitamint lehet adni. Egyelőre még kérdéses, hogy a megadózisban (napi 10 g) adott C-vitamin serkenti-e a gyógyulást. Segíthet a daganatsejtekkel történő oltás.

Életmód

Az étrendnek vitaminban gazdagnak kell lenni, az olyan élvezeti szereket, mint az alkohol és a dohányzás, kerülni kell.

Pótgyomor esetén szükség van emésztőenzimekre, elektrolitokra és vitaminokra. Az elviselhető étrendre történő átállás gondot jelenthet.

Általánosságban érvényes: könnyen emészthető étrend, gyakori, kis étkezés, az evéshez ne igyon, minden édesség korlátozása.

609
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Tóth Nikolett szerint:

    A has és a gyomor mindenki számára “kényes” dolog… Nagyon sok jó dolgot olvastam ebben a cikkben, amit majd az életben hasznosítani is tudok akár. 🙂

  2. Cintia szerint:

    Érdekes tènyeket ès informàciòkat lehet talàlni az oldalon. Èrdemes volt lapozgatni. Keveset tudtam eddig ezen tèmàkròl.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]